'Özledim... Çok özledim' Mustafa DENİZLİ RÖPORTAJ
Paz Ara. 28, 2008 2:22 pm
'O kupayı Beşiktaş´ta da alacağım. Psikolojik olarak camiayı etkilesin diye konuşmuyorum, oyuncularıma bakıp söylüyorum. Zorluk yaşanmadan zafer kazanılmaz...'
Mustafa Denizli... İlklerin adamı... Galatasaray ile Fenerbahçe’yi şampiyon yaptı, Almanya’da adını duyurdu,
A Milli Takımımız’ı çeyrek finale taşıdı, İran’da futbolun yayılmasında başrolü oynadı. Şimdi Beşiktaş’ın başında... İlklerin adamı Denizli, Beşiktaş Teknik Direktörü kimliğiyle ilk özel röportajını FANATİK’e verdi, merak edilen soruları yanıtladı. Huzurlarınızda Mustafa Denizli
Bu denli yüksek puan kaybı sizin aklınızın ucundan geçirdiğiniz bir sonuç muydu?
Hesaplarım asgari bir 4 puan saptı. Biri Kayseri, biri Fenerbahçe, ikisi Bursa maçında, hatta Galatasaray maçında 1 dersek, 5 puan sapmadan bahsedebiliriz. Bursa maçı o sonuçla bitmemeliydi.
Puan hesabınız şaştı, oyundan memnun musunuz?
Tabi burada 2 önemli unsur var. Ben takımın o kadar puan kaybettiğine bakmam, takım ne yapıyor, taraftarı tatmin eden bir görüntü veriyor mu? Ona bakarım. Takım benim bu iddialı konuşmalarıma paralel bir görüntü veriyor mu? Sonuç bazındaki olayların detaylarına ben girmem, onun detayına bakacak insanlar var Beşiktaş camiasında. Oyun bazında yalnız ben görmüyorum, taraflı-tarafsız herkes herkes görüyor. Beşiktaş’ın kötü oynayıp kaybettiği maç ya da puan ne kadar? Futbol olarak beni sadece Ankaraspor maçı rahatsız etti.
Zemin de çok kötüydü o gün.
Bir takım şeyleri futbolu yaşayanlar anlar. Futbol bir elektrik oyunudur. Takım ısındıktan sonra döndü, içime bir anda kurt düştü, “Allah” dedim . Futbolcuların beden dili söylüyordu. Tabii orada saha bakımını yapan insanlarla bir iletişimsizlik oldu. Ertesi gün bizzat çalıştım, bir sonraki maç için hiç değilse sorun çözüldü.
Sürekli bahsediyorsunuz, söylüyorsunuz... 26 haftada ne olacak?
26. haftada yukarıda bu kadar çok takım olmaz dedim. Diyorum. Biz orada olacağız, diğerlerinden bazıları kopacak. Şampiyonluk lig sonu...
Beşktaş’ta İbrahimlerin kavgası gibi bir olay daha yaşanır mı?
İbrahimlerin bir daha kavgası olmaz. Yani futbol takımları dikensiz gül bahçesi olmaz, olamaz. Futbolcular belli haksızlıklar karşısında her zaman sessiz kalamaz. Sessiz kalmayanların başında ben gelirim. Türkiye’nin en centilmen oyuncusuydum. Ama 22 kırmızı kart gördüm. En centilmen ve en çok kırmızı gören futbolcu. Birbirileriyle bağdaşmayan kavramlar. Bir futbolcu 22 kırmızı kartın tamamını hakeme isyandan görebilir mi? Ben gördüm. Benim kırmızı kartım direktti. Sarı kartlık bir davranışta olmazdım. İterek çekerek olmazdı. Sonucun ne olduğunu biliyordum, ama başlarken değil sözlerimin sonunda biliyordum. Bazen futbolcuyu anlamak lazım.
Allak bullak ettiniz herkesi... Futbol yorumcuları, siz sahaya çıktığınızda sistemi bir 5 dakika çözemez oldu. ‘Zapo varken, Zapo-İbrahim oynar’ dediğiniz de söylendi. Vaz mı geçtiniz?
İnsanlar zaman zaman söylenenleri, zaman zaman okuduklarını dahi anlamıyor. ‘Gökhan ve İbrahim elinde olan bir takıma, 2 stoper transferi öncelik miydi?’.. Soruydu bu, hüküm cümlesi değildi. Üstelik Zapo ve Sivok’u bilen bir insan olarak söyledim. Ben sahaya kaset çıkartmıyorum. Kaseti ikinci kez izlerken bilirsin orada, o anda ne olacağını. Futbol takımları kaset değildir. Sonuçlar pozitif ya da negatif yaklaşımı getirecektir.
En son şampiyonluğu 7 yıl önce yaşadınız.
Türkiye’de 5,5 senedir çalışmıyorum.
Özlediniz mi?
Özledim, çok özledim...
Alacak mısınız kupayı?
O kupayı Beşiktaş’ta da alacağım. Kimsenin şüphesi olmasın. Ben hep o hedeflerin adamı olmuşum. Bu konuşmaların ucunun nereye gideceğini biliyorum. Psikolojik olarak camiayı etkilesin diye yapmıyorum. Oyuncularıma bakıp söylüyorum. Zorluk yaşanmadan zafer kazanılmaz.
Oyunun lideri Delgado olacak demiştiniz. Ancak sizinle birlikte Tello öne çıktı. Lider kim?
Delgado bu takımın en iyi top kullanan oyuncusu, belki de en iyisi. Delgado bu takımın lideri diye diğer arkadaşları kimi zaman onun önüne geçmeyecek anlamına gelmez.Delgado liderim, ama Tello, Serdar Özkan, Nobre ve Holosko ondan geri değil. Başka anlam çıkmasın.
Hakem şanssızlığı yaşadınız, kendi maçlarınızda da başka sahalarda rakiplerinizin maçlarında da. Bir şey söylemediniz.
Ben hakemlerle ilgili en azından olumsuz konuşmam. Hakemlerimizin daha iyiye gitmesi hepimizin dileği. Türk hakeminin bana ihtiyacı yok, ama benim bir Türk teknik adam olarak onların en üst düzeyde olmasına ihtiyacım var. Hakem mutlak hakim. Oyun kurallarının tamamı harfiyen uygulanırsa hiçbir oyun 11 kişi bitmez. İnisiyatifi futbolu ve futbolcuyu korumak için de kullanmak lazım.